Tijdens de groeijaren zijn voedingsmiddelen die eiwitten, calcium, ijzer en vitamines leveren van cruciaal belang voor de groei en ontwikkeling van je kind. Zonder deze voedingsstoffen kunnen kinderen onvolgroeid raken en in ernstige gevallen kan dit de ontwikkeling van hun mentale en motorische vaardigheden beïnvloeden. Deze voedingsstoffen zijn aanwezig in de belangrijkste voedselgroepen – granen, fruit, groenten, zuivel en eiwitrijk voedsel.

Er is een overvloed om uit te kiezen, maar hier zijn de 10 beste keuzes van diëtisten:

1. Bessen

Aardbeien en bosbessen zijn rijk aan vitamine C, antioxidanten en fytochemicaliën. Ze beschermen gezonde cellen tegen schade en versterken het immuunsysteem.

Bereidingswijze: Gebruik bessen als toppings voor ijs, yoghurt, pannenkoeken en ontbijtgranen. Voeg bosbessen toe aan pannenkoekenbeslag om bosbessenpannenkoekjes te maken.

2. Eieren

Eieren zijn rijk aan eiwitten en vitamines en zijn een van de rijkste bronnen van choline – een essentiële voedingsstof die de ontwikkeling van de hersenen bevordert.

Bereidingswijze: Kook, bak of roer eieren door elkaar, of maak omeletten. Voeg ze toe aan soepen, pap, jus, rijst en noedels, of maak desserts zoals vla.

3. Koemelk

Het is een goede bron van calcium en fosfor, die belangrijk zijn voor de opbouw van botten en spieren. Serveer volle melk, geen magere of magere varianten, als je kind nog geen twee jaar oud is. Tenzij je kind te zwaar, heeft het de extra energie nodig om te groeien.

Bereidingswijze: Voor een snel en gemakkelijk ontbijt, serveer melk met ontbijtgranen of koekjes, of meng met fruit om smoothies te maken.

4. Pindakaas

Rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, geeft pindakaas kinderen energie en eiwitten. Sommige merken bevatten echter toegevoegd zout, suiker, palmolie en gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten, die de voedingskwaliteit verminderen.

Bereidingswijze: Smeer het op koekjes of eet het rechtstreeks uit de pot. Je kunt het ook over ijs of wafels sprenkelen.

5. Volkoren voedsel

Vezels in deze voedingsmiddelen zorgen voor een gezonde spijsvertering en voorkomen constipatie.

Bereidingswijze: Geef je kind volkoren granen en koekjes als tussendoortje. Meng volkoren granen (bruine rijst of volkoren brood) met geraffineerde granen (witte rijst of wit brood) om je kind te laten wennen aan de smaak.

6. Vlees

Het is een geweldige bron van eiwitten en ijzer. IJzer optimaliseert de ontwikkeling en functie van de hersenen en ondersteunt het immuunsysteem.

Bereidingswijze: Kies malse stukken vlees en hak of snij in kleine stukjes. Meng rundergehakt, kip of vis met gepureerde tofu, eieren, paneermeel of aardappelpuree om gehaktballen of pasteitjes te maken.

7. Kaas

Boordevol met eiwitten, calcium, fosfor en vitamine D, is kaas geweldig voor een gezonde botgroei.

Bereidingswijze: Serveer de kaas in plakjes, blokjes of stengels. Je kunt ook kaas raspen en strooien over pasta.

Comments are closed.