Enkele jaren geleden zorgden heel wat educatieve programma’s op TV voor heel wat ophef wanneer een bepaalde opvoedingsstrategie boven het doopvont werd gehouden: de time-out bij kinderen. Vrij vertaald betekent dit dat je je kind bij ongewenst gedrag even apart zet. De strafminuten worden vaak bepaald volgens de leeftijd en is voorzien van één minuut per levensjaar. Eenmaal het strafbankje uitgezeten, mag het gestrafte kind de normale taken weer opnemen binnen het gezin. Een klein overzicht.
Hoe schadelijk is een time-out nu eigenlijk?
Over het toepassen van een time-out zijn de meningen van opvoeders nogal verdeeld. Voor sommige pedagogen zorgt dit voor een gunstig effect bij kinderen om een bepaald ongewenst gedrag in de verf te zetten en bijgevolg op middellange termijn af te leren. Critici beweren bij hoog en bij laag dat een time-out in een korte tijdspanne een gunstig effect heeft, maar dat je oogappel op middellange termijn er nauwelijks of niets van opsteekt.
Vanaf welke leeftijd kan je beginnen met een time-out?
Starten om je kind apart te zetten kan vanaf de leeftijd van 1,5 jaar. Eerder hiermee beginnen heeft geen nut omdat de kinderen nog niet begrijpen wat je hiermee bedoelt wanneer je die straftaak invoert. Vooral in de beginfase zal je goed moet observeren of het kind de strafmaatregel begrijpt of niet. Hou er rekening mee dat elk kind zijn eigen tempo heeft en dat voor sommige kinderen de time-out pas op 3-jarige leeftijd kan worden ingevoerd. Een kleine praktische hint: pas de sanctie ook niet te vaak toe, want dan verdwijnt het effect van de maatregel.
Hoe lang mag een time-out duren?
Een time-out kan je zolang laten duren als de levensjaren van je kind. Een peuter van 2 jaar laat je 2 minuten afkoelen, een kind van 3 jaar straf je 3 minuten en ga zo maar door. Voor een dreumes bijvoorbeeld moet een ingevoerde time-out anderzijds niet langer dan 1 minuut duren.
Enkele handige en praktische tips bij een time-out
Ouders die voor een time-out kiezen, houden best volgende richtlijnen in het achterhoofd:
- Blijf in alle omstandigheden kalm
Zorg dat je de time-out in alle rust geeft en niet als je nog steeds boos bent. Een reactie met beheersing heeft immers veel meer effect dan bijvoorbeeld dat je in alle staten bent en opgewonden.
- Hou het bij hoogstens 2 waarschuwingen
Overdrijf niet als je een time-out strategie invoert. Hou het bij hoogstens 2 waarschuwingen. Meer sancties zorgt voor verwarring bij je kind. Hij zal zijn gedrag blijven herhalen zonder goed te beseffen wat hij of zij heeft mispeuterd.
- Zoek een neutrale plaats uit
De plek waar je kind de straf uitzit, moet beetje neutraal gelegen zijn. Je kind mag zeker geen onveilig gevoel hebben. Geef de time-out tuchtstraf een vaste plaats zodat het kind de plaats associeert met zijn negatieve gedragshouding.
Comments are closed.