Waarschijnlijk zou je het liefste van al zelf de zorg voor je kinderen op ieder moment op jouw willen nemen. Volkomen normaal gevoel hoor, het ligt voor heel veel ouders gevoelig om deze taak aan iemand anders toe te vertrouwen. Toch heb je ook nog een leven naast de kinderen, je baan bijvoorbeeld, en moet je voor die momenten op zoek naar een andere oplossing. Dat je de keuze hierin niet impulsief en ondoordacht wil maken, spreekt voor zich. We overlopen alvast enkele van de meest populaire opvangmogelijkheden die voor jou als inspiratie kunnen dienen. Welke keuze je uiteindelijk ook maakt, als jijzelf en de kinderen er zich goed bij voelen, is het een goede keuze.

Kies er een geschikt en professioneel kinderdagverblijf uit


De zorg voor je kinderen overlaten aan vreemden, het is en blijft een moeilijke stap. Tijdig op zoek gaan naar een geschikt kinderdagverblijf is dus zeker een must. Omwille van het beperkte aantal plaatsen kun je hier eigenlijk al het beste mee beginnen vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Leg een lijstje aan van de zaken die voor jou belangrijk zijn en ga met dat lijstje in het achterhoofd op bezoek bij verschillende kinderdagverblijven waarvan je denkt dat ze in aanmerking komen. Afstand, openingsuren en pedagogische aanpak zullen ongetwijfeld belangrijke criteria zijn. Heb je er eentje gevonden die helemaal aan je wensen voldoet, wacht dan niet langer en schrijf je kindje meteen in.

Kies voor een school die ook buitenschoolse opvang aanbiedt


Eens je kindje naar school gaat, is al een groot deel van het opvangprobleem daarmee opgelost. Omdat in veel gezinnen beide ouders uit werken gaan, bieden veel scholen ook opvang aan voor en na de schooluren. Als je vroeger op je werk begint dan de schooluren starten of als je pas later kunt stoppen, heb je met buitenschoolse opvang een goede oplossing gevonden. Voor de kinderen zelf is het bovendien ook fijn dat ze gewoon op dezelfde vertrouwde plek kunnen blijven waar ze iedereen kennen. Zo kunnen ze de tijd voor en na school met hun vriendjes doorbrengen en lekker spelen. Met een beetje geluk hebben ze tegen dat je hen gaat ophalen al de huistaken af, waardoor je je daarover ook al geen zorgen meer hoeft te maken.

Doe beroep op vrienden of familie

Een andere mogelijkheid die je hebt voor de opvang van je kinderen is beroep doen op vrienden of familie. Misschien woont hiervan wel iemand in de buurt die deze taak graag op zich wil nemen of misschien zijn oma en opa wel eens blij met wat jong geweld in huis? Wat tegenwoordig ook veel gedaan wordt, is dat ouders uit een bepaalde buurt een soort van beurtrol opstellen om voor elkaars kinderen te zorgen. Een leuk idee voor de kinderen die elkaar zo ook beter leren kennen.

Comments are closed.