Een van de meest voorkomende aandoeningen bij jonge kinderen en baby’s zijn oorontstekingen die om de haverklap kunnen terugkeren. Plus minus 20 procent van de baby’s krijgt in het eerste levensjaar te kampen met een oorontsteking. Maar hoe ontdek je nu dat je kleintje een oorontsteking heeft opgelopen? Enkele handvatten die symptomen van een oorontsteking kunnen helpen opsporen.

Een oorontsteking bij een baby

Een oorontsteking komt vaak voor bij baby’s. Vaak begint het met een onschuldige verkoudheid, die het slijmvlies van de keel- en neusholte laat opzwellen. Of een kind sneller vatbaar is voor een oorontsteking hangt van verschillende parameters af. Om een lang verhaal kort te maken: alles heeft te maken met de buis van Eustachius die bij baby’s en jonge kinderen nog niet optimaal werkt. Om die reden kunnen bepaalde infecties makkelijker vanuit de neus zich naar het oor wurmen.

Symptomen van een oorontsteking ontdekken bij je baby

Volgende symptomen en gedragshoudingen verraden dat je baby last heeft van een oorontsteking:

  • Het gedrag van de baby is in een paar uren veranderd. Lastig doen en prikkelbaarheid zijn duidelijke signalen
  • Regelmatig over het oor wrijven of het oor vastgrijpen
  • Vaker huilen als je ze in bed neerlegt
  • Soms klagen peuters over buikpijn
  • In bepaalde gevallen vertonen ze braakneigingen

Raadpleeg een arts

Als je een vaag vermoeden hebt dat je baby een oorontsteking heeft, doe je er best aan om een arts te raadplegen. Over het algemeen is een oorontsteking bij baby’s ongevaarlijk en veroorzaakt zelden bijkomende problemen. Via een speciaal oorlampje kan de arts een juiste diagnose vaststellen.

Wat moet je in de gaten houden bij een oorontsteking

Er zijn enkele factoren die je goed in de gaten moet houden wanneer je kind een oorontsteking heeft opgelopen:

  • Maak dat je kind voldoende drinkt

Door de koorts en de pijnscheuten die gepaard gaan met een oorontsteking, gaat je kind minder behoefte hebben om te drinken. Tracht vooral kleine hoeveelheden drank aan te reiken en stel alles in het werk om uitdroging te vermijden.

  • Verbetering binnen drie dagen

Wanneer de koorts en de pijn binnen drie dagen niet is verbeterd, zal je een consulatie moeten aanvragen. Zeker wanneer je kind zieker wordt in plaats van zich te herstellen.

  • Juiste dosering nauwlettend geven

Wanneer je je baby paracetamol toedient om de pijn enigszins te verlichten, zal je vooral moeten toekijken dat je de juiste dosering geeft. Bij een te lage dosis gaat de pijnstiller niet efficiënt genoeg werken en een te hoge dosering wil je uiteraard helemaal niet.

Comments are closed.