Sociale media zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Dat geldt voor elke leeftijd: van jong tot oud. De hamvraag luidt echter: wanneer mag je kind een account op Instagram maken en hoe sta je daar als ouder tegenover. Een kleine handleiding in een notendop hoe je dit het beste aanpakt waarbij je de risico’s zoveel mogelijk kunt vermijden. Dit moet je weten als ouder wanneer je kind op Instagram wil.

Waar staat Instagram voor?

Instagram dat door de incrowd ook wel kortweg ‘Insta’ wordt genoemd, is een sociaal media netwerk waarbij alles draait om filmpjes en afbeeldingen. Eenmaal als je een account hebt, kan je foto’s en dergelijke posten met eventueel een onderschrijft zodat mensen hierop kunnen reageren. Uiteraard kan je zelf ook reageren op posts en andere volgers ‘liken’. Instagram werkt alleen maar op een tablet of een smartphone. Om alle misverstanden uit de weg te ruimen: op een laptop of computer is het niet mogelijk om filmpjes of foto’s te plaatsen of om op te reageren.

De minimumleeftijd van 16 jaar

Wie als kind een account op Instagram wil aanmaken, is er aan voor de moeite wanneer de leeftijd van 16 jaar niet is bereikt. In theorie. Ouders moeten dan een toestemming geven door een foto van het ID bewijs te laten zien of een kopie aan Instagram te bezorgen. Of ze kunnen een eenmalige kredietbetaling van 0,50 cent doen. Wanneer je dit weigert, zal je kind alleen maar gebruik kunnen maken van een ‘light’ versie van Instagram met gelimiteerde mogelijkheden en waarbij het account niet openbaar verschijnt. Ondanks die zogenaamde veiligheidsmaatregelen heeft het overgrote deel van de kinderen in de praktijk toch een account aangemaakt met de vermelding dat ze meerderjarig zijn. Instagram kan dit blijkbaar niet vermijden.

Instagram en de risicovolle valkuilen

Instagram mag misschien wel op het eerste zicht ongevaarlijk lijken, maar helemaal zonder risico’s is het social mediakanaal voor jongeren niet. Enkele valkuilen waar ouders hun kinderen voor moet waarschuwen. Maak vooral op voorhand duidelijke afspraken.

  • Voorkom slaapproblemen met je kinderen. Tieners die hun smartphone naar hun slaapkamer meenemen, durven wel eens de hele nacht op Instagram doorbrengen
  • Puberende jongeren die onzeker zijn over hun eigen lichaam durven wel eens helemaal neerslachtig worden als ze de perfecte afbeeldingen de revue zien passeren. Leg als ouder uit dat de meeste plaatjes bewerkt en gefilterd zijn zodat ze mooier ogen
  • Leg aan je kinderen uitgebreid uit dat foto’s op internet kunnen worden misbruikt
  • Iedereen heeft de mogelijkheid om met je kind te chatten wanneer je gebruik maakt van de chatfunctie
  • Verbied je kind onbekende mensen toe te voegen, ook niet van de chat

Comments are closed.