Een goede schoolrugzak is praktisch én stevig. Voor een zo groot mogelijk draagcomfort past je rugzak zich aan aan je lengte en lichaamsbouw. De beste schooltas kan rugpijn voorkomen. Klassieke rugzakken scoren veruit het best op het vlak van ergonomie. Ze verdelen het gewicht van je rugzak gelijkmatig over beide schouders. Waar moet je nog allemaal op letten bij het kiezen van de beste rugzak om rugklachten te voorkomen?

Kies een ergonomische schoolrugzak

Een schoolrugzak met twee schouderbanden verdeelt het gewicht van je rugzak gelijkmatig over beide schouders. Het zwaartepunt ervan valt samen met dat van ons lichaam. Dit maakt het lopen makkelijker. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Hoe verder het zwaartepunt van je rugzak verwijdert is van dat van je lichaam, hoe vermoeiender het is om je rugzak te dragen. Dit kan op zijn beurt leiden tot een slechte houding. Bij het dragen van je rugzak buig je meestal lichtjes voorover.

Zo voorkom je rugklachten

Rugklachten kun we maar best voorkomen, zeker bij tieners. Draag daarom je schoolrugzak altijd op de juiste manier. Gebruik altijd de twee schouderbanden om je rug zo min mogelijk te belasten. Trek de schouderbanden goed aan en draag je rugzak zo dicht mogelijk bij je lichaam. Zo respecteer je een natuurlijke lichaamshouding.

Het gewicht

Het maximale gewicht van je gevulde schoolrugzak bedraagt maximaal tien procent van je eigen gewicht. Dat geldt zowel voor kinderen, tieners als voor volwassenen.

Het soort rugzak

Een goede rugzak bestaat uit meerdere compartimenten. Op die manier draag je het zwaarste gewicht zo dicht mogelijk bij je lichaam. In rugzakken met te weinig onderverdelingen zal je schoolgerief makkelijk doorzakken. Kies een rugzak met zijzakken om kleine spullen makkelijker in op te bergen.

Een goede schoolrugzak heeft zachte, verstelbare schouderbanden

Zo kunnen we de schouderbanden zo goed mogelijk aanspannen, waardoor je rugzak zo dicht mogelijk tegen je rug hangt. Een rugzak met zowel heup- als borstbanden is een aanrader. Span ook deze zo goed mogelijk aan. Een goede schoolrugzak heeft een makkelijke sluiting. Velcro lijkt misschien makkelijk, maar gaat na een tijdje minder goed kleven.

Stevige achterkant

De achterkant van je rugzak is stevig en gemaakt van ademend materiaal. Dit verhoogt het draagcomfort aanzienlijk. Sommige modellen hebben zelfs speciale stiksels met luchtkanalen om een ​​goede ventilatie mogelijk te maken.

Grootte van de rugzak

De juiste maat van een rugzak verschilt van persoon tot persoon. Een goede en ergonomische rugzak hangt juist boven je stuitje of staartbeen. Een tas die te laag hangt, vraagt ​​meer inspanning om te balanceren.

Comments are closed.