Terwijl sommige mensen denken dat houten speelgoed een beetje ouderwets is in vergelijking met de hoogvliegende, technisch onderlegde moderne die tegenwoordig beschikbaar zijn, is houten speelgoed eigenlijk veel beter dan plastic speelgoed voor het milieu, de veiligheid van je kind en je bankrekening.
Waarom zou je overwegen om naar traditioneel houten speelgoed te kijken? Hier zijn slechts enkele van de vele redenen.

1. Veiliger voor je kind

Wanneer je speelgoed koopt, of het nu voor je kind is of als cadeau voor iemand anders, is een van de eerste vragen die bij je opkomt: “Is dit speelgoed veilig?”. Kleine onderdelen die gemakkelijk loskomen, vormen een verstikkingsgevaar en als het speelgoed om welke reden dan ook breekt, kunnen de scherpe stukjes plastic letsel veroorzaken.

Houten speelgoed daarentegen is over het algemeen goed gemaakt en bevat zelden stukken die gemakkelijk door een kind kunnen worden gebroken en zelfs volwassenen zouden het moeilijk vinden om ze te kunnen breken. Dit betekent dat ze over het algemeen een veel veiligere keuze zijn voor kinderspeelgoed, vooral als het kind jonger is dan vijf jaar.

2. Beter voor het milieu

Er wordt zo dramatisch veel plastic afval geproduceerd in de wereld. Hoewel het grootste deel hiervan afkomstig is van plastic flessen, vormen gebroken en verspilde plastic materialen van andere dingen zoals speelgoed een deel van dat percentage.

Dus waarom niet verminderen, hergebruiken en recyclen? Houten speelgoed is een geweldige manier om je steentje bij te dragen aan het milieu, zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Door houten speelgoed te kopen dat duurzaam is gewonnen en is gemaakt van gecertificeerd hout, speel je een kleine rol in het verminderen van de hoeveelheid plastic afval. Veel houten speelgoed kan tweedehands worden gekocht en ontsmet, dus je hergebruikt materialen, en wanneer het speelgoed zijn beste tijd heeft gehad – vaak een paar generaties later – kunnen ze gemakkelijk worden gerecycled omdat ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen.

3. Het gaat langer mee

Elk stuk speelgoed krijgt een beetje een dreun van kinderen, omdat ze ze uit kinderwagens en hoge stoelen, kinderbedjes en van de bank gooien, dus het is het beste om speelgoed te hebben dat een beetje schade kan weerstaan.

Plastic speelgoed, zelfs als het van duurzaam materiaal is gemaakt, kan breken of als het een mechanisch element heeft, defect raken – kijk maar eens naar al het speelgoed uit de jaren 90 dat het nooit heeft gehaald! Terwijl houten speelgoed bestand is tegen het energieke spel van kinderen, wat er ook gebeurt, omdat het simpelweg gemaakt is van sterkere materialen.

Houten speelgoed is dus zeker niet ouderwets!

Comments are closed.