Je trekt een gek gezicht, knuffelt tijdens het in bed leggen of kietelt de tenen van je kleintje. Je bent niet alleen de beste speelkameraad van je baby, je bent ‘de leraar van de hersenen van je baby’. Spelen met je baby ontsluit eindeloze mogelijkheden voor mentale en sociale ontwikkeling. Maak van spelen een prioriteit tijdens het eerste jaar van je baby om de band tussen ouder en baby te vergroten. Hier lees je hoe je tijdens het eerste jaar van je baby nog meer plezier kunt beleven aan spelen.

1. Speel gemakkelijk.

Profiteer van elke gelegenheid om de interactie tussen ouder en baby te vergroten: het bouwt vertrouwen op en creëert een veilige band. Tijdens luiertijd, bijvoorbeeld, streel de baby’s buik en praat met haar terwijl je oogcontact maakt. Zeg: “Je hebt zo’n mooie buik” en “Je bent zo’n schattige kleine baby.” Spreken met een hogere stem, opgetogen toon en langgerekte lettergrepen – vestigt de aandacht op je spraak en bevordert de taalontwikkeling. De baby weet niet wat je zegt, maar weet dat wat je zegt plezierig klinkt.

2. Speel hardwerkende spelletjes.

Tijdens de tweede 6 maanden worden baby’s actievere speelpartners. Blijf spraak stimuleren met spelletjes waarbij gezang of rijm wordt gebruikt. Multitaskingactiviteiten zoals deze leren opeenvolgingen van acties en woorden; moedig de baby aan om deel te nemen met beweging, of het nu gaat om het geluid of om handbewegingen; en motorische vaardigheden te verbeteren.

3. Stimuleer communicatie.

Telkens wanneer de baby brabbelt of koert, herhaal dan het geluid dat ze maakt en geef haar dan de kans om te reageren. Dit laat haar zien dat wat ze zegt belangrijk voor je is en stimuleert wederzijdse communicatie.

4. Weet wanneer het oké is om te spelen.

Speeltijd is productiever als je baby goed uitgerust en alert is. Het is geen goed moment om te spelen als hij slaperig, slechtgehumeurd of hongerig is. Tekenen dat je baby niet klaar is om te spelen? Je kind zal zijn gezicht of zijn hele lichaam van je af draaien, oogcontact afleiden of zijn rug krommen. Respecteer de signalen van de baby. Je baby zal je laten zien wanneer het een goed moment is om te spelen.

5. Betrek hun geest.

Vergroot de aandachtsspanne door verkenning goed aan te moedigen. Wijs tijdens het lezen op details over de karakters, zoals hun kleur of de geluiden die ze maken, en vraag je kind om de pagina’s om te slaan. Geef jonge baby’s iets eenvoudigs, zoals een rammelaar, blokken of speelgoed opstapelen, en laat ze naar hartenlust kauwen, slaan en schudden op het speelgoed, zodat ze kunnen bepalen wat het speelgoed doet en leren over oorzaak en gevolg.

Comments are closed.