Sporten is gezond, we horen en lezen het elke dag. Niet alleen voor volwassenen gaat deze regel op, ook kinderen hebben er alle belang bij. Jong geleerd is oud gedaan, is nog zo’n uitdrukking die hier zeker van toepassing is. Kinderen hebben doorgaans veel hobby’s en dat is ook goed voor hun algemene ontwikkeling en voor het aanscherpen van hun vaardigheden. Maar laat dan ook één van die hobby’s het beoefenen van een sport zijn, maak niet uit welke, als je kind er zich maar goed bij voelt.

Wat zijn de voordelen van sporten voor kinderen?

Zowel voor de motorische als voor de sociale ontwikkeling van een kind is sporten en voldoende beweging in het algemeen belangrijk. En toch zien we dat Nederlandse kinderen dit nog veel te weinig doen. Vaak gaan ze dan wel naar de jeugdbeweging of volgen ze les op de muziekschool bijvoorbeeld, maar het ene hoeft het andere in geen geval uit te sluiten. De voordelen van sporten voor kinderen zijn zo groot dat het zonde zou zijn het niet te doen.

Sporten leert kinderen om vol te houden

In het leven gaat lang niet alles altijd volgens plan en dat is iets wat ook kinderen moeten leren. Door te sporten leren ze om vol te houden, ook als het even moeilijk gaat. Ze leren hun eigen grenzen verleggen en naar oplossingen zoeken om hun doelen te bereiken, vaardigheden die hun later vaak voordeel zullen opleveren.

Sporten zorgt voor meer zelfvertrouwen

Door sportieve prestaties neer te zetten en hun eigen kunnen keer op keer te overtreffen, krijgen kinderen meer zelfvertrouwen. Ze weten dat ze iets kunnen, dat ze ergens goed in zijn en dat gevoel zullen ze ook uitstralen. Niets zo erg voor kinderen als het hebben van een gebrek aan zelfvertrouwen, het kan namelijk hun eigenwaarde ernstig aantasten. Daarbij komt nog dat tijdens het sporten de aanmaak van endorfine wordt gestimuleerd, een stof die ervoor zorgt dat het ontwikkelen van depressieve gevoelens minder kans krijgt.

Sporten leert kinderen dat een goede gezondheid belangrijk is

Als je jouw kinderen al op jonge leeftijd leert dat sporten belangrijk en gezond is, zullen ze deze goede gewoonte makkelijk aanhouden op latere leeftijd. Plezier hebben in het sporten en er het nut van inzien, maakt dat ze vaker gaan bewegen met vriendjes en vriendinnetjes en dat ze dat mobieltje of die tablet al eens vaker links laten liggen. Sporten zorgt, ook bij kinderen, voor een versterking van botten en spieren, voor een verbeterde uithouding en kracht en voor een verminderde kans op overgewicht of obesitas.

Comments are closed.